Hur går en rörinspektion till?

Rörinspektion

Rörinspektion

Rörinspektion – att undersöka avlopp och dagvattenledningar

En rörinspektion är ett sätt att undersöka hur avlopp och dagvattenledningar ser ut från insidan. Utan rätt utrustning är det svårt, för att inte säga omöjligt att få reda på om det finns skador eller stopp och vad orsaken är. Inspektionen ger viktig information om behov av renoveringar eller för underhållsplaner . Vid köp av fastigheter kan dessa inspektioner ge en köpare en mycket bättre bild över fastighetens renoveringsbehov , allt från mindre villor men även vi köp av större kommersiella fastigheter.

I äldre byggnader är avloppsledningarna ofta av gjutjärn, som nu – efter många års användning – får hål och sprickor.

Avloppsledningar för dagvatten i marken är utsatta för ständigt slitage som påverkar många. Att man har återkommande problem är en bra indikation på att en inspektion behöver genomföras.

Mätningar av i samband med en rörinspektion

Profilmätning

Andra områden som kan undersökas är hur röret lutar , profilmätning . För att profilmäta krävs en konstant hastighet under hela mätningen vilket för att det enbart kan göras men en kameravagn , skulle man använda en rörinspektionskamera skulle mätningen ändra sig varje gång man puttar på kameran.

Ovalitetsmätning

Ett annat vanlig mätning är att mäta om röret är ihoptryckt eller inte, detta sker via ovalitetsmätning som utförs genom lasermätning.Dessa kräver en kameravagn, exempelvis IPEK Rovion,  för att kunna utföras.

Hur går en rörinspektion till?

Vid en inspektion av ledningar skickar man ner rörålskameror eller kameravagnar som filmar och kör framåt i ledningen eller att man puttar kameran framför sig i röret. Kameravagnarna styrs från utsidan, till exempel från en filmbuss, där man med hjälp av en  detaljerade kameror kan se vad felet är och vart det sitter .

 

YouTube video

Vanliga fel är:

  • Sprickor
  • Fettansamlingar
  • Olika typer av material som orsakar stopp som inte ska finnas i avloppet exempelvis våtservetter
  • Rötter som tagit sig in

När kameravagnen eller kameran kommit igenom rörledningen skapar rörinspektören ett protokoll där man konstaterar vad som är fel och vart felet sitter. Informationen man får ut underlättar för dig som ska ta beslut om renovering eller underhåll.

Dokumentation rörinspektion för fastigheter T25:2022

För fastigheter är dert viktigt att den som gör inspektionen precis som med markfilmning lämnar ett protokoll så att allt dokumenteras på ett ordnat sätt . Detta för att det inte ska råda några tveksamheter vad som behöver åtgärdas och inte. För fastigheter finns STVF standarden T 25:2022 som behöver följas så att protokollet blir så detaljerat som möjligt så att rätt åtgärder kan vidtas.

Den som skapar protokollet behöver vara auktoriserad rörinspektör av STVF och ha erfarenhet . Mer om vilka företag som har en anställd auktoriserad rörinspektör hittar du på STVFs hemsida.

Dokumentation rörinspektion för markförlagda ledningar  P122

För markförlagda ledningar är det Svenskt Vattens publikation P122 som används när protokollet skapas. Även här hittar ni auktoriserade rörinspektörer via STVFs hemsida. 

Hur får man del av protokoll och filmer ?

Idag finns det flera sätt att få del av filmerna, ett av de mest vanliga sätten att helt enkelt ge kunden ett USB minne med protokoll och filmer direkt på plats efter avslutat arbete. Det finns dock möjlighet att få del av det materialet digitalt via en Molnlösning för rörinspektionsdata exempelvis Wincan web om kunden ber om det.

Vretmaskins utrustning för rörinspekion är modern och intelligent:

Behöver ni utrustning för rörinspektion? Kontakta oss så hjälper vi er!