Vad är läcksökning?

Läcksökning

Läcksökning

Läcksökning innebär att man tar reda på var i en ledning ett läckageställe sitter. Vattenläckor leder till stora problem och kostnader för fastighetsägare och kommuner, ibland utan att man känner till problemet utan bara märker att vattenåtgången är orimligt stor. Men vet man inte var läckan sitter är det svårt att åtgärda problemet.

Hur går en läcksökning till?

Lyssna med en läcklogger

En läcklogger placeras ut för att lyssna efter läckor nattetid. Det är en fördel om man kan placera ut flera loggers då det går lättare att lokalisera läckan. Man fäster loggern med hjälp av magneter och när en läcka är lokaliserad signalerar loggern om det. Vi på Vretmaskin erbjuder verktyg för klimatsmart läckagesökning. PermaNet+ är en internetbaserad logger som ger informationen genom ett webgränsnitt– därmed kan man minska antalet transporter till och från läckan. Behöver man läcksöka större matarledningarna behöver även loggern har GPS synkning för att kompensera för avståndet samt hydrofoner som lyssnar direkt på vattnet, där är exempelvis logger Permnet TM ett bra alternativ. Vill man ha enklare loggar som behöver läsas av på plats har vi PCORR läcklogger.

Korrelera läckan mer exakt

När loggern indikerat läcka behöver korrelera och hittat läckan och då används en korrelator exempelvis Microcorr touch pro .   

Verifiera med markmikrofon

Innan man gräver behövs en extra verifiering med en markmikrofon exempelvis Dxmic marklyssnare.

För läckande ventiler finns Ventillyssnare

Är det ventiler som läcker kan det räcka med en ventillyssnare för att hitta läckor, exempelvis L-mic eller T-MIC

Genom att hitta läckor och åtgärda dem kan kommuner reducera sin miljöpåverkan och därmed sänka sin vattenförbrukning och energiförbrukning.  Har man plaströr sjunker sannolikheten att hitta läckor men det är inte omöjligt med rätt konfigurering av utrustningen.

 

Har du frågor om hur vi på Vretmaskin kan hjälpa dig med utrustning för läcksökning? Varmt välkommen att kontakta oss

Vill du veta mer om hur kommuner arbetar med läcksökning , kontakta Svensk Teknik Läckagekontroll, STLK